Wandelschoenen en blaren voorkomen

Heb je net veel geld uitgegeven aan nieuw wandelschoenen en dan blijkt dat je hier blaren in kan lopen…. Toch jammer als je net aan het trainen bent voor de 4-daagse en daardoor niet zou kunnen deelnemen, of als je er pas tijdens je vakantie achterkomt dat je blaren loopt in je nieuwe wandelschoenen.

Acht tips om blaren in je nieuwe wandelschoenen te voorkomen

  1. Draag goed passende wandelschoenen. Dit zijn wandelschoenen die voorkomen dat je voeten gaan schuiven, terwijl je toch nog voldoende ruimte hebt voor je tenen. Dus ook als je voeten iets opzetten na enkele kilometers wandelen.
  2. Draag goed passende (naadloze) wandelsokken waarin je zo min mogelijk gaat zweten. Liefst anattomisch voorgevormd en van een bekend merk zoals Falke of X-socks.
  3. Loop je schoenen toch alvast een beetje in. Niet zozeer voor je schoenen, maar voraal voor jou en je voeten omdat je zelf ook goed getraind aan een tocht moet beginnen. Voeten die nooit wandelen krijgen sneller blaren dan voeten die al de nodige kilometers hebben afgelegd.
  4. Begin minimaal vier weken voordat je een (lange) tocht gaat maken met het preventief dagelijks behandelen van je voeten met voetverzorgende zalfjes die de huid dikker en steviger maken. Kampferspiritus (o.a. te koop bij de drogist) is hier een goed en goedkoop middel voor.
  5. Behandel je voeten eventueel vlak voordat je gaat lopen in met vaseline of uierzalf. Doordat het vet vocht tegenhoudt, worden je voeten minder week en minder stroef. Doe dit vooral niet als het erg warm weer dreigt te worden. Het vet kan zweetvoeten juist verergeren.
  6. Strooi voordat je gaat lopen (en herhaal dit eventueel tijdens het lopen) wat talkpoeder in je schoenen, in je sokken en op je voeten. Talkpoeder neemt vocht op waardoor je minder last hebt van zweetvoeten.
  7. Was je voeten altijd alleen met koud water en zonder zeep. Zeep maakt de huid zachter.
  8. Gevoelige plekken kun je vlak voor een wandeling preventief afplakken met leukoplast of sporttape van bijvoorbeeld Hansaplast. Om te voorkomen dat de lijm aan je sokken plakt, kun je wat talkpoeder over de tape wrijven. Let op dat er bij het afplakken geen ribbels ontstaan, want die veroorzaken juist blaren.

Een setje blarenpleisters bij de hand is ook altijd handig en koop dus deze blarenpleisters van bijvoorbeeld Compeed direct online. Je kan er beter mee verlegen zijn zitten dan om verlegen 😉

Ook goede wandelsokken voorkomen blaren, lees meer over goede wandelsokken.

Heb je toevallig schoenen met goretex gekocht en loop je veel in warmere temperaturen met een hoge luchtvchtigheid? Dan kan het zijn dat je voeten inderdaad te warm en vochtig worden. Hebben veel meer mensen last van. Een volledig leren schoen is dan een stuk prettiger.

Verder geldt dat wanneer je blaren bij de tenen loopt, dat je waarschijnlijk te weinig of te veel ruimte aan de voorkant hebt. Blaren op de hakken komt meestal door te veel ruimte. Schoenen in de goede maat en breedte voorkomen blaren. Koop je wandelschoenen niet te klein, want je voeten worden warm en zetten uit. Maar ook zeker niet te groot kopen, want dan gaat het schuren. Lees hier meer tips als je wandelschoenen gaat kopen waar je op moet letten.

Heb je nu al vanalles geprobeerd: dubbele sokken, enkele dunne sokken, wollen sokken, synthetische sokken, kamferspiritus, van tevoren al intapen, etc. Loop dan eens binnen bij een podotherapeut het kan zijn dat je zeer ‘stijve’ voeten heb. Omdat veel bergwandelschoen ook stug zijn, kan dit gaanschuren. Oplossing: soepelere schoenen drage, het meest comnfortabel zijn lage of ‘mid’ wandelschoenen i.p.v. bergwandelschoenen. Lees meer over de verschillende categorieën wandelschoenen.

Share

Geef een reactie