Inlegzolen in wandelschoenen

We willen je graag zoveel mogelijk adviseren bij het maken van een goede keuze en dat omvat meer dan alleen maar de keuze van een goede wandelschoen. Graag schrijven we in dit geval ook wat over inlegzolen voor in je wandelschoenen.

In alle schoenen vind je inlegzolen. Deze inlegzolen kunnen verschillende functies hebben: comfort, extra ondersteuning, meer isolatie, vochtabsorptie etc. Niet alle inlegzolen kun je vervangen, dit is afhankelijk van het soort schoen. In wandelschoenen vind je altijd losse binnenzolen. Deze kun je derhalve makkelijk vernieuwen of vervangen voor een andere inlegzool.

Verschillende soorten inlegzolen
Er bestaan vele verschillende inlegzolen. Wij delen ze voor het gemak in drie groepen:

 1. Standaard inlegzolen
 2. Orthopedische inlegzolen
 3. Corrigerende inlegzolen

1. Standaard inlegzolen
Standaard inlegzolen zijn de zolen die je bij de aankoop in je wandelschoenen vindt. Dit zijn nooit corrigerende zolen, ze bieden hooguit  wat comfort. Ze hebben voornamelijk de functie om de ruimte in de schoen op te vullen en is de laag tussen je voet en de harde kunststof brandzool (de laag onder je inlegzool) van de schoen. Ze bieden geen enkele ondersteuning. Haal ze er maar eens uit en dan kun je ze allemaal oprollen

Wil je meer comfort in je wandelschoenen dan kun je overwegen om andere inlegzolen voor je wandelschoenen aan te schaffen. Mocht je al aangepaste zolen hebben dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. Er zijn heel veel soorten zolen en het is jouw persoonlijke keuze welke jij als meest prettig ervaart. Heb je voldoende aan de standaard inlegzolen die je in je wandelschoenen vindt let er dan wel op dat je deze regelmatig vervangt. Op den duur worden ze hard en vies. Voor de meeste wandelschoenen kun je vervangende zolen kopen.

Standaard inlegzolen zullen ongeveer tussen de € 10,00 en € 15,00 kosten

2. Orthopedische inlegzolen
Met orthopedische inlegzolen bedoelen we  zolen die speciaal voor jou gemaakt zijn meestal door een podotherapeut of podoloog. De meeste van deze zolen kun je ook in je wandelschoenen gebruiken maar niet allemaal. Je zolen moeten passen in je schoen. Dat wil zeggen dat ze niet te dik, te groot, te klein of te breed mogen zijn. Vaak worden jouw zolen gemaakt voor het gebruik in je gewone schoenen. Deze zijn meestal een maat kleiner dan je wandelschoenen. Heb je op maat gemaakte zolen? Let dan op de volgende zaken:

 • Ze moeten recht c.q. vlak in de schoen liggen
 • De goede maat hebben en niet te groot en niet te klein zijn
 • Uw hiel mag niet slippen, dan is wellicht de inlegzool te dik

Probeer verschillende wandelschoenen, niet iedere schoen is hetzelfde. In het ene merk kun je gemakkelijker je aangepaste zolen kwijt dan in het andere merk. In het algemeen passen je inlegzolen in de Duitse merken als Meindl, Lowa en Hanwag wat gemakkelijker. Let op merken Mochten jouw inlegzolen niet passen dan kun je overwegen, als dat je waard is, om speciaal voor je wandelschoenen nieuwe inlegzolen te laten maken. Afhankelijk van je verzekering worden deze zolen soms (deels) vergoed. Kosten liggen tussen de € 130,- en € 180,-

3. Stabiliserende inlegzolen
Stabiliserende inlegzolen zijn “standaard” inlegzolen die je voeten in een neutrale positie zetten. Ze overcorrigeren niet, hiervoor zijn de op maat gemaakte zolen van een podoloog of een podotherapeut . Omdat stabiliserende zolen je voeten in een neutrale positie zetten,  rollen ze je voet op een natuurlijke wijze af. Maar ook zorgen ze  voor meer demping in je gewrichten en voor  meer comfort dan standaard inlegzolen. Je zult ze tijdens het lopen  als zeer prettig ervaren en met deze corrigerende zolen veel meer stabiliteit voelen. De prijs van een paar goede stabiliserende zolen ligt rond de € 49,-

Mijn wandelschoenen zijn toch al heel stevig?
Zeker, maar de schoen kan het niet alleen. Hij wordt namelijk gemaakt op een leest. Dat is een soort houten blok in de vorm van een voet. Hiervoor wordt als mal een gemiddelde voet genomen, en dat is dus niet precies jouw eigen voet. Daardoor blijft er altijd ruimte in de schoen waardoor de voet instabiel kan gaan bewegen. Een zooltje dat je hiel op zijn plaats houdt, zorgt  voor meer stabiliteit, minder speling en dus ook minder voetklachten.

Er ligt toch al een inlegzooltje in mijn wandelschoen?
In een schoen wordt een “sock liner” gelegd. Dit is een stokje stof of schuim dat vaak uitneembaar is. Dit schuim of stof weerhoudt je voet er niet van zich te gaan aapassen aan de platte binnenkant van de zool van je schoen. Het gevolg hiervan is dat je hielbeen kantelt, waardoor de voet doorzakt, overproneert. Misschien heb je wel een beeld bij jongelui op de beroemde Ugg laarzen. Ze lopen eerder binnen, dan òp de zool. Als je hier last van hebt, kun je daar dus niets aan doen.  8 van de 10 mensen heeft dit probleem.

Stabiliserende inlegzolen zijn een perfect alternatief als je niet direct speciaal aangepaste zolen wil laten aanmeten. Als de afwijkingen in je voeten niet te groot zijn dan zul je met deze zolen net zoveel bereiken als met op maat gemaakte inlegzolen Deze zolen zijn in principe voor iedereen geschikt en kunnen direct aangeschaft worden zonder verwijsbrief van een arts of zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze slecht voor je gezondheid zijn. Deze corrigerende inlegzolen zijn met name geschikt als je meer comfort zoekt en je geen klachten of afwijkingen hebt. De voordelen van corrigerende zolen gelden voor iedereen:

 • Hoger comfort
 • Meer demping
 • Minder snel moe
 • Beter afrollen van de voeten
 • Meer stabiliteit

Voorwaarde is wel dat je kiest voor een betrouwbaar merk die zijn resultaten al heeft bewezen. En dan bedoelen we niet de producten die middels de “teleshopping” op televisie worden aangeprezen…

Wat te doen aan doorgezakte voeten?
Veel klachten kunnen het gevolg zijn van ’n doorgezakte voet. De voet is instabiel, en de van nature aanwezige boogconstructies worden niet meer benut. De eerder besproken schoenleest is ook hier te algemeen om de voet stabiel te houden. Een zool met een verstevigde hielkuip op maat, waardoor je hiel op zijn plek blijft is daar de oplossing voor. Wij hebben alleen maar goede ervaringen met Mysole. Dit zijn de beste binnenzolen en komen in plaats voor de sockliner. Ze worden aangemeten op hielbreedte en kunnen daarom je voet stabiliseren. Zeker niet blokkeren of te veel ondersteunen. Dat heeft je voet normaal gesproken helemaal niet nodig. De zool houdt je voet dus zo dicht mogelijk bij de onbelast neutraal positie.

Eigen steunzolen
Als je al eens bij een podoloog of podotherapeut bent geweest, heb je misschien steunzolen. Deze zijn speciaal voor jouw voet gemaakt. Als je Mysole in je wandelschoenen legt, is dat nooit verkeerd. Je voet wordt alleen maar in zijn sterkste stand gehouden door de hiel te stabiliseren. Doordat Mysole om de hiel wordt aangemeten, horen we van veel fysiotherapeuten dat hiermee al 80% van voetklachten wordt opgelost. In deze tijd worden ziektekosten verzekeraars steeds moeilijker met hun vergoedingen. Voor een derde van de prijs van steunzolen, ben je misschien met Mysole al van je problemen af! Nergens last van Fysiotherapeuten zeggen: je wordt niet geboren met voetproblemen, maar vroeg of laat kan het ergens naar buiten komen. Je lichaam vangt  een hoop op  van de scheve stand van een voet. Maar de keten van gewrichten is uit balans en dan worden de gewrichten en spieren meer belast. Mysole heeft 3 raakvlakken:

 1. Probleemoplossend (je hebt een voetgerelateerd probleem en klachten die de zool kan helpen oplossen)
 2. Preventief (je wilt voorkomen dat een instabiele voet tot klachten gaat leiden)
 3. Sporters (wanneer je krachten via je voeten moet overbrengen, ben je erbij gebaat dat je voet in de sterkste stand staat

Koop direct online Mysole inlegzolen voor wandelschoenen

Share

Geef een reactie