Goede wandelsokken in goede wandelschoenen

Goede wandelsokken onderscheiden zich in veel opzichten van gewone sokken. Een speciale wandelsok is dus niet zo maar een sok. Er zijn anatomisch voorgevormde wandelsokken met rechts en links, er zijn hoge en lage wandelsokken, er zijn Falke wandelsokken, X-Socks, en en nog heel veel ander varianten en merken. Goede wandelsokken zijn onmisbaar in goede wandelschoenen, dat zal je na het lezen van deze informatie over wandelsokken wel duidelijk zijn. Er is veel informatie over wandelsokken te vinden. Hieronder de belangrijkste zaken op een rij.

Het verschil tussen wandelsokken en  gewone sokken
Er zijn veel sokken op de markt van € 2,50 tot misschien wel € 30,00. Goede wandelsokken onderscheiden zich door de volgende technische eigenschappen:

 • Platte naden die niet irriteren
 • Functionele garens die goed het vocht en de warmte reguleren
 • Speciale pasvorm voor kinderen, dames, en heren
 • Kleine maatrange bijvoorbeeld 37-39 en niet 35-40
 • Op de juiste plekken verschil in dikte voor optimale bescherming tegen blaren
 • Goede pasvorm waardoor de sok niet gaat lubberen.

Wandelsokken zijn noodzakelijk in goede wandelschoenen
Speciale wandelsokken in wandelschoenen zijn essentieel. Wij adviseren dan ook om in wandelschoenen altijd goede wandelsokken te dragen.

 • Wandelsokken vullen de ruimte op tussen je voet en de wandelschoen. Hierdoor zal de wandelschoen véél beter aansluiten op je voet. Daarmee kan je voet veel minder glijden in de wandelschoen.
 • Wandelsokken zijn aan de onderkant altijd wat dikker en zorgen daardoor voor extra schokdemping.
 • Goede wandelsokken nemen extra transpiratievocht op en houden je voeten droger
 • Wandelsokken kunnen in meer of mindere mate isoleren. Er zijn wandelsokken speciaal voor warmere gebieden en wandelsokken voor koudere gebieden
 • Ze kunnen helpen om blaren te voorkomen. Overigens alle eerder genoemde punten kunnen je voeten tegen blaren beschermen
 • Wandelschoenen zijn soms wat stugger dan gewone schoenen, wandelsokken nemen de wrijving van de wandelschoenen grotendeels weg en zorgen voor meer comfort.

Ben je nog niet overtuigd? In een goede wandelschoenen speciaalzaak zoals bijvoorbeeld Run And Walk in Den Bosch en zo vele andere speciaalzaken zul je bij het passen van je wandelschoenen altijd een paar passokken aangereikt krijgen. Je moet het verschil voelen om te  begrijpen direct waarom wandelsokken zo bijzonder zijn!

Goede wandelsokken hebben speciale platte naden
De naden in wandelsokken zijn altijd plat, waardoor ze nooit een irritatie probleem vormen. Om een wandelsok in elkaar te zetten worden speciale technieken gebruikt om de naden plat te houden. Die zul je in gewone sokken niet aantreffen omdat deze technieken te duur zijn.

Wol of synthetische materialen zijn beter dan Katoen
De beste garen die in een wandelsok gebruikt worden zijn in 1e instantie wol. De wolvezel kan juist goed temperatuur reguleren en daarnaast uitzonderlijk veel vocht opnemen (5 x meer dan katoen) met behoud van vorm en stevigheid. En mocht je naar een warm land gaan dan zul je altijd warme voeten hebben of je nu katoenen sokken draagt of wollen sokken. Aangezien wol veel meer vocht opneemt dan katoen, zul je met wollen wandelsokken langer drogere voeten houden dan met katoenen wandelsokken. Er zijn verschillende soorten wol  waarbij Merino wol de mooiste wol is met de beste eigenschappen. Merino wol ventileert en reguleert beter en kriebelt niet. Daarnaast heeft katoen nog meer “slechte “ eigenschappen voor wandelschoenen. Omdat katoen relatief weinig vocht op kan nemen gaan ze snel schuren en aan de huid plakken. Daarnaast verliest het zijn vorm waardoor de sok gaat lubberen en er bovendien niet veel van schokdemping overblijft. Pak maar eens een wat oudere katoenen sok en een oudere wollen sok, de katoenen sok voelt hard aan als schuurpapier terwijl de wollen sok zacht en comfortabel aanvoelt. Voor wandelsokken geen katoen dus, mits je allergisch bent voor wol.

De beste combinatie wol in combinatie met een vochtregulerende kunstvezel: Puur wol is niet ideaal, want wol is niet erg slijtvast en kan irriteren. Mengsels met kunstvezels (vaak nylon) voldoen veel beter: ze zijn slijtvaster, nemen goed vocht op, irriteren niet en drogen sneller. Om de voethuid nog beter droog te houden wordt bij de meeste van de wandelsokken de binnenkant bekleed met een vochtregulerende kunstvezel. De vezel zelf kan geen vocht opnemen maar wel aan de volgende laag (wol) doorgeven. Deze vochtregulerende kunstvezels kennen we onder de heel verschillende benamingen als Coolmax®, Endurofil®, Be-Fresh® en Mythlan.

Een goede wandelsok lubbert overigens niet uit
De merken die goede wandelsokken maken zoals Falke en X-Socks maken onderscheid tussen dames en heren voeten en bovendien soms ook nog tussen links en rechts. Een voet van een vrouw is nu eenmaal anders dan een voet van een man of kind en daar houden goede merken rekening mee. Ze ontwerpen de wandelsokken zodanig dat ze zo goed mogelijk de anatomie van de voet volgen. Als je goed kijkt vind je in de wandelsok op belangrijke plaatsen een soort van elastiek die ervoor zorgt dat de sok goed aansluit zoals onder de holte van de voet. Maar dit wordt ook bereikt door verschillende breiwijze te gebruiken. Als je een wandelsok op tafel legt naast een gewone sok zie je direct het verschil! Bij speciale wandelsokken zal de maatrange ook niet te groot zijn. Je zult geen sokken aantreffen die geschikt zijn voor maat 40 t/m 45 maar je zult moeten kiezen tussen 40-42 en 43-45. Een wandelsok heeft maximaal een maatrange van 2 tot 3 maten. Ook hierdoor zullen wandelsokken beter aansluiten en niet lubberen.

De juiste wandelsok bij de juist wandelschoen
Hoe stijver de wandelschoen of hoe hoger de categorie wandelschoen hoe dikker de sok moet zijn. Heb je een schoen uit de A categorie dan kun je met een dunnere wandelsok af. Heb je een schoen uit de C categorie dan moet je echt een dikkere sok dragen hoe warm het gebied ook is waar je naar toe gaat. Een stijvere bergwandelschoen geeft n.l. meer wrijving en die neem je door een dikkere wandelsok weer grotendeels weg.

Wat is een goed merk en wat kost een goede wandelsok?
Er zijn veel goede merken op de markt van wandelsokken. De meest bekende merken zijn Falke en X-Socks. Ieder merk heeft wel zijn pluspunten maar in kwaliteit ontlopen ze elkaar niet. Ze maken allemaal goede wandelsokken die voldoen aan eerdergenoemde eisen. Dus als je een wandelsok kiest van een van deze merken dan heb je sowieso goede wandelsokken. Kies je voor een ander merk en je weet niet of je de goede sokken hebt keer dan een sok even binnenste buiten. Je mag geen naden voelen, er mogen geen losse draden in de sok hangen en op de juiste plekken moet de sok elastiek hebben voor een goede pasvorm. Check de materialen waar de sok van gemaakt is, zo mag er geen katoen in zitten. Een goede wandelsok kost tussen de 10,00 en 20,00 euro per paar afhankelijk van de gebruikte materialen en de technische breisels.

Tips voor wandelsokken kopen
Probeer verschillende wandelsokken om zo je favoriete wandelsokken te ontdekken

 • Loop je een lange tocht en zijn je sokken verzadigd van transpiratievocht verwissel dan tijdens je tocht je sokken voor een droog paar, zeker als je blaargevoelig bent.
 • Wandelsokken gaan lang mee maar als de fut eruit is koop dan een paar nieuwe
 • Wandel je 4 seizoenen per jaar kies dan ook voor verschillende sokken, in de winter draag je andere sokken dan in de zomer.
 • Lees de wasvoorschriften goed. De meeste wandelsokken kunnen gewoon in de wasmachine en zelfs in de droger
 • De beste sokken voor suikerpatiënten zijn wandelsokken. Door het speciale voetbed in de wandelsokken worden suikerpatiënten die een slecht gevoel hebben in de voeten extra beschermd en bieden ze extra comfort

Wil jij je wandelsokken direct online kopen dat kan hier? Of bij één van deze wandel webshop

Share

Geef een reactie