Op deze site kun je heel veel informatie vinden over wandel- en bergschoenen maar willen we je ook graag informeren over de verzorging van je voeten want, de meest waardevolle lichaamsdelen bij het wandelen zijn je voeten! Wanneer je wandelt belastten je voeten, al je gewicht steunt erop, door het intensieve gebruik heb je som wel eens te maken met vervelende zaken als blaren, eelt en eksterogen. Redenen om extra aandacht aan je voeten te besteden.
Wat je moet weten over voeten!
Ongeveer 60% van de bevolking krijgt te maken met gezondheidsklachten met betrekking tot de voeten. Een voet heeft een gecompliceerde struktuur van wel 26 beenderen, bijeengehouden door 33 gewrichten, 107 ligamenten (banden), 19 spieren en pezen, zodat onze voet op heel verschillende manieren kan bewegen? Je voeten vormen met 52 beenderen een kwart van alle beenderen in je lichaam . Door het langdurig dragen van schoenen en laarzen met hoge hakken hebben vrouwen vier keer meer last hebben van voetproblemen dan mannen.
Gemiddeld per dag nemen we 8000 tot 10000 stappen. In je hele leven komt dit ongeveer overeen met 186000 km, ofwel meer dan vier keer de wereld rond. Je kunt het beste je teennagels recht af knippen bij voorkeur met een nagelknipper, zodat je nagels ietsje langer zijn dan de punten van je tenen. Dit kan het ingroeien van teennagels voorkomen. De conditie van je voeten kunnen een afspiegeling van je gezondheid zijn. Vaak treden de 1e symptomen van ziekten en afwijkingen zoals artritis, diabetes, neurologische en hart- en bloedvaat problemen op aan de voeten. Voetklachten kunnen dus het eerste teken zijn van medische klachten van meer ernstige aard. Overmatig eelt en likdoorns worden veroorzaakt door wrijving en druk bij het dragen van schoenen. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om de gevoelige plekken te beschermen door middel van het aanmaken van eelt en likdoorns. Onze voeten tellen ongeveer 250000 zweetkliertjes die samen een kwart liter vocht per dag afscheiden. Wratten onder je voeten kunnen worden veroorzaakt door een virus dat de huid van de voetzool binnendringt via kleine beschadigingen en kloofjes. Met blote voeten op vieze ondergrond lopen kan soms leiden tot een pijnlijke huid infectie. Ongeveer 5 % van de bevolking heeft infecties aan de voeten heeft. Bij 5% van de bevolking komen problemen zoals ingegroeide teennagels voor en heeft last van eelt plekjes of likdoorns. Veel mensen negeren deze klachten en laten ze niet behandelen. Met goede wandel- of bergschoenen kan veel voorkomen worden.
(Bron: http://www.apma.org/faq.html , getallen gelden voor US)
Voorkoming van voetklachten
Uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders weinig aandacht besteden aan de verzorging van onze voeten ondanks het feit dat veel mensen voetklachten hebben. Als je (intensief) gaat wandelen, of je wandelt al, doe je nog meer een beroep op je voeten . Je voeten zijn een heel belangrijk onderdeel van het wandelen. En zeg nou zelf, het zou toch heerlijk zijn als je kunt wandelen zonder voetklachten! Voetklachten kunnen vrij complex zijn dus er is niet voor ieder probleem een oplossing maar je kunt er zelf veel aan doen om de wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Wij kunnen je ieder geval het volgende adviseren:
- Verzorg en onderhoud je voeten
- Voorkom blaren
- Gebruik speciale inlegzolen
Verzorging en onderhoud van je voeten
Als je niet getraind bent om te wandelen dan krijgen je voeten ineens heel wat te verduren. Ga je trainen voor de 4-daagse of ga je op vakantie waarbij je veel gaat of moet lopen ga dan beginnen met het verzorgen van je voeten:
- Gebruik een speciale voetencrème zoals Gehwol of Camphorspray. Deze crème verstevigt je opperhuid waardoor je de kans op blaren en een branderig gevoel vermindert.
- ’s-Avonds een voeten-wisselbad, is goed voor de doorstroming van je bloedvaten.
- Knip je nagels recht af en kort af.
- Controleer regelmatig je voeten op kloofjes of andere kleine wondjes. Dit geldt zeker voor suikerpatienten
- Bezoek eens een pedicure en laat indien nodig eelt en likdoorns verwijderen
Ons motto is: “verwen je voeten, ze verdienen het!”
Blaren
Ondanks al die voorzorgsmaatregelen (de juiste wandelschoenen, goede wandelsokken en voetencrème) kun je toch blaren (op)lopen. Blaren verpesten je wandelplezier en beïnvloeden je prestatie. Om ervoor te zorgen dat je toch verder kunt moet je de blaren behandelen. Hiervoor zijn diverse goede producten in de handel.
Inlegzolen
Je denk er niet meteen aan, inlegzolen. Toch kunnen ze een hoop ellende voorkomen. Zonder stabiliserende zool heeft je voet namelijk te veel speling in de wandelschoen. De wrijving die daardoor ontstaat kan voetklachten geven. Het meest voor de hand liggend zijn wederom blaren, eelt en likdoorns. Een instabiele voet kan ook problemen geven in je enkel- of kniegewricht. Een paar binnenzolen op maat van je hiel, zorgen ervoor (samen met de wandelschoen en de sok) dat de kans op voetproblemen zoveel mogelijk wordt verkleind.
Koop hier direct je voetverzorging online bij een betrouwbare wandelwebshop