De beste wandelschoenen bestaan niet

De beste wandelschoenen bestaan niet, wel de beste wandelschoenen voor jou! Elk mens is uniek en elke voet daarmee ook…. Wat de beste schoenen zijn is deels een kwestie van voorkeur en gevoel, maar een paar tips zijn misschien welkom.

Eerst even de belangrijkste functies van wandelschoenen:

  1. Bescherming tegen blessures en overbelasting
  2. Beschermen tegen invloeden van buitenaf
  3. Veiligheid

Afhankelijk van de omstandigheden en de intensiteit krijgen je voeten aardig wat te verduren. Om blessures te voorkomen, moet een goede wandelschoen voldoende steun, stabiliteit en demping bieden. Juist daarom is het van groot belang om je schoenen goed af te stemmen op het gebruik. Een wandeling door bergachtig gebied met een zware rugzak vraagt om extra stabiliteit, terwijl bij een lange wandeling op verharde wegen extra demping nodig is. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om de hoogte van de schacht, de stijfheid van de zool en de demping van de tussenzool af te stemmen op individuele wensen en eisen.

Het ligt er dus vooral ook aan over wat voor terrein je gaat lopen. O.k. niet in de bergen, maar wat dan wel? Verharde paden, onverharde paden, wat ruwer terrein, cross-country?

Voor verschillend terrein heb je verschillende typen wandelschoenen. Het is niet zo dat de hoogste/zwaarste categorie altijd wel goed is, zo zullen klasse D schoenen erg oncomfortabel zijn voor lange tochten over vlak terrein, omdat ze (wat bij bergbeklimmen wel zo veilig is) heel onflexibel zijn. Lees hier meer over de categorieën

Naast goede schoenen zijn ook goede wandelsokken enorm van belang, want met de juiste wandelsokken zitten ook je schoenen beter. Besteed dus ook zeker aandacht aan de keuze van je sokken. Lees hier mee over “Goede wandelsokken verkleinen de kans op blaren.”

Share

Geef een reactie