De 4-daagse lopen met nieuwe wandelschoenen

De 4-Daagse lopen met nieuwe wandelschoenen is dat wel zo slim? Lees hier eerst meer over het wel/niet inlopen van nieuwe schoenen en daarna meer  over een goede voorbereiding voor de 4-daagse

Een groot deel van de deelnemers aan de 4-daagse loopt niet vaak meerdaagse wandeltochten. Daarom is het zaak om je voor dit waanzinnig leuke, maar sportieve evenement goed voor te bereiden. Training vooraf is dus écht ontzettend belangrijk. Het beste is om dit schematisch op te bouwen. Op het internet zijn veel trainingsschema’s te vinden maar vergeet niet dat dit ook afhankelijk is van jouw lichamelijke gesteldheid en conditie.

Als onderdeel van je voorbereiding kun je eventueel een sportschool bezoeken. Vertel daar je wandelplannen en vraag advies hoe je het beste voor de 4-daagse van Nijmegen kunt trainen. Qua wandelen kun je bijvoorbeeld vanaf februari iedere week een wandeling maken van ongeveer 15 km. Als je dan iedere week de route 1 tot 2 km langer maakt, heb je al een aardige opbouw te pakken en kan je probleemloos de 4-daagse uitlopen.

Ga altijd langzaam van start met een lange wandeltocht, zodat je spieren rustig warm kunnen worden. Daarna kun je het tempo rustig verhogen. Om je conditie te verbeteren, kun je af en toe een stuk in een sneller tempo wandelen om daarna weer op normale snelheid te gaan wandelen.

Belangrijk is in ieder geval om je eigen tempo te ontdekken. Samen wandelen is natuurlijk gezellig, maar als je met anderen op stap gaat die in een hoger tempo lopen kun je daar ongemerkt in meegaan. Dit kan na een aantal kilometer tot extra vermoeidheid leiden en zelfs tot blessures.
Bouw bewust wat pauzemomenten in.  Je lichaam vraagt op momenten om een korte rust. Gebruik deze dan ook voor een hapje en een slokje van het één en ander. Speciale sportvoeding is hier absoluut geen overbodige luxe. Ga tijdens deze wandelpauze niet zitten maar doe bijvoorbeeld voorzichtig wat rek- en strekoefeningen.

Wat je zoal nodig hebt voor je uitrusting
Bij een goede voorbereiding op de wandeltochten is het van belang dat je goede kleding en schoenen draagt. Sommige deelnemers lopen de Vierdaagse met gemak op klompen, maar dat is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Wat is de beste wandelschoen voor de vierdaagse?
Welke schoen je kiest voor de 4-daagse is echt een persoonlijke keuze. De één loopt fijner op lage wandelschoenen waarbij de enkel vrij is, terwijl de ander de extra steun van een half hoge wandelschoen prettiger vindt. Draag in ieder geval wandelschoenen met een soepele afwikkeling, dus niet een te stugge wandelschoen, want deze geeft veel weerstand en kan zelfs blessures veroorzaken.

Bergschoenen zijn ons inziens af te raden. Deze zijn stugger, zwaarder en de hoge schacht geeft bij warme omstandigheden een warmtestuwing. Kijk niet enkel naar de lengtemaat maar ook naar de breedtemaat van de schoen,  voeten worden dikker tijdens het wandelen.

Welke sokken zijn het beste te gebruiken?
Wandelsokken zijn zeker een must. Ze hebben geen naden die wrijving kunnen veroorzaken. Verder moet de sok voldoende vocht kunnen opnemen. Let dus goed op het materiaal. Lees hier meer over  de verschillende wandelsokken. Een paar extra wandelsokken in je wandelrugzak is geen overbodige luxe. Koop hier direct voordelig  je wandelsokken van Falke of X-socks online.

Normale kleding of sportkleding aan?
Verschillende kledinglagen zijn aan te bevelen. Dan kan je je wandelkleding gemakkelijk aanpassen aan de temperatuur (en eventuele temperatuursverschillen). Een dunne 1e  laag technische kleding: thermo-ondergoed. Dit neemt geen vocht op waardoor je huid droog blijft en waarbij het vocht (zweet) wordt afgevoerd naar de volgende laag. Een katoenen onderlaag wordt nat, houdt vocht vast en daardoor koel je sneller af. Koop hier direct voordelig je termisch ondergoed van Craft of Falke online.

Als 2e laag kan een shirt, softshell of fleecevest voldoen, maar dit hangt van de weersomstandigheden af. Als 3e buitenlaag een regenjack. Paraplu’s zijn niet wenselijk omdat deze mede wandelaars kunnen raken. Meenemen is ook onhandig. Voor de plensbuien is een simpele poncho het meest gemakkelijk aan- en uit te trekken. Let op dat je wandelrugzak daar nog wel onder past. Koop hier direct voordelig je wandelkleding van Craft of Life-Line online.

Wat op mijn hoofd tijdens het wandelen?
Als het warm is beschermt een hoed of pet tegen de zon. Je lichaam verliest de meeste warmte via je hoofd dus is ook bij koel weer een hoofddeksel aan te raden. Luister goed naar je lichaam en neem, indien nodig, een stapje terug. Roep bij twijfel over je lichamelijke gesteldheid medisch advies in. Lees hier meer tips voor wandelen in de zon!  En koop hier direct voordelig je caps / petjes van diverse merken online.

Hoe mijn extra wandel spullen mee te nemen?
Een kleine dagrugzak is hiervoor het meest geschikt. Eventueel met een drinksysteem aan de binnenkant. Zijvakken om gemakkelijk een energiereep te pakken. Brede draagbandjes voorkomen dat deze niet in je schouders snijden. Een rugpand met extra kussentjes zorgt voor extra ondersteuning maar ook voor ventilatie tussen de rugzak en je rug. Koop hier direct voordelig je wandel rugzak van Deuter of Salomon online.

Eten en drinken
Wanneer je intensief gaat wandelen, is het belangrijk dat je voldoende eet. Koolhydraatrijk voedsel als pannenkoeken en pasta bijvoorbeeld. Je lichaam moet voldoende energie binnen krijgen. Tijdens de tocht kan dat een energierijk tussendoortje als een energiereep of een banaan zijn. Het is heel erg belangrijk om voldoende te drinken. De hoeveelheid hangt af van de weersomstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid). Neem water mee en drink regelmatig. Gemiddeld  tussen de 2,5 en 3,5 liter per dag drinken. Koop hier direct voordelig je sportvoeding van PowerBar, SiS en Born en verschillende merken sportdrank online

Heel veel plezier en succes met de voorbereiding voor de vierdaagse!

Share

Geef een reactie