Waterdichte wandelschoenen of juist niet?

Bij het kopen van wandelschoenen wordt vaak gewezen op het feit dat een wandelschoen waterdicht, waterafstotend of niet waterdicht kan zijn.

Onze visie hierop is wat simpeler… Een wandelschoen is waterdicht of hij is niet waterdicht. Waterafstotend is n.l. niet waterdicht. Dit schept vaak verwachtingen die niet waargemaakt worden en kan tot misverstanden leiden.

Er is een namelijk duidelijk verschil tussen waterdicht en waterafstotend:

  • Waterdicht wil zeggen dat er gedurende een langere periode geen water naar binnen zal komen. Wanneer je een dag lang in het water zou staan blijft de binnenzijde van de schoen -en dus je voeten- 100% droog.
  • Waterafstotend (= NIET waterdicht) wil zeggen dat er gedurende een korte periode geen water naar binnen zal komen. Even door de regen lopen zal geen probleem opleveren, door nat gras lopen of een langere tijd in natte omstandigheden dus wel, dan krijg je natte voeten. Bij waterafstotende schoenen kunnen we nooit zeggen hoe lang je droge voeten houdt omdat dit van vele omstandigheden afhankelijk is.

Bij waterdichte wandelschoenen kunnen we zeggen dat je altijd droge voeten houdt (mits het water niet van de bovenkant in je schoenen loopt…)

O.k. dat is duidelijk, maar welke wandelschoenen kies je dan? Waterdicht of juist niet waterdicht? Deze keuze is natuurlijk weer afhankelijk van wat je met deze wandelschoenen gaat ondernemen:

  • Gebruik je de wandelschoenen in de omstandigheden waarbij het nooit regent dan kun je natuurlijk een niet waterdichte wandelschoen kopen.
  • Echter de meeste van ons wonen en gebruiken de schoenen in Nederland en Europa waar het helaas met enige regelmatig regent. Daardoor kom je al snel op waterdichte wandelschoenen uit.

Wandelschoenen met een waterdicht membraam
De wandelschoenen worden altijd van materialen gemaakt die niet waterdicht zijn zoals leer en kunststof , of een combinatie van beide. Als je een leren wandelschoen goed behandelt, en van de juiste kwaliteit is, dan ervaren sommige mensen dit als waterdicht.  echter dan zijn deze mensen nooit in de omstandigheden terecht gekomen waarbij ze langdurig in de regen hebben gelopen. Uiteindelijk zal ook dit leer gaan doorlekken en valt bij ons dus in de categorie niet waterdicht zoals  hierboven reeds besproken.

Hoe krijg je een wandelschoen dan waterdicht? De meeste merken verwerken hiervoor het membraam Gore-Tex® in hun wandelschoenen. Gore-Tex is het meest bekende en gebruikte membraam om schoenen 100% waterdicht te krijgen. Dit membraam is heel bijzonder omdat het niet alleen waterdicht is maar ook heel goed ventileert.

De Gore-Tex zit als een soort sok in de binnenkant van de schoen verwerkt. Het water kan dus wel door het buitenmateriaal (leer of kunststof) dringen maar wordt gestopt door de Gore-Tex sok. Koop je een wandelschoen met Gore-Tex dan weet je zeker dat je voeten altijd droog blijven en dat de schoen bovendien ook nog goed ventileert. Wandelschoenen met Gore-Tex herken je omdat dit altijd op de schoen vermeld moet staan.

Naast Gore-Tex zijn er ook nog andere membramen of technieken die een wandelschoen waterdicht maken. Zo maken de merken ook nog gebruik van o.a. eVent.

Overigens adviseren wij om wandelschoenen met een waterdicht membraam goed te onderhouden en hiervoor de juiste middelen te gebruiken. Lees hier meer over wandelschoenen onderhoud.

Voor- en nadelen van waterdichte wandelschoenen
Op basis van gebruiksomstandigheden kun je zelf bepalen in hoeverre waterdichte wandelschoenen van belang zijn. Het is namelijk heel vervelend als je in de regen loopt en je voeten worden nat. Maar als je nooit in de regen loopt in hoeverre heb je dan waterdichte wandelschoenen nodig? Die vraag moet je jezelf stellen omdat er zowel voordelen als nadelen aan waterdichte wandelschoenen kleven.

Voordelen:

  • Altijd droge voeten
  • Warmere voeten (voordeel in koelere omstandigheden)
  • Goede ventilatie
  • Minder kans op blaren (natte voeten en sokken geven snel blaren)

Nadelen:

  • Minder ventilatie dan bij  “niet waterdichte schoenen”
  • Warmere voeten (nadeel in warmere omstandigheden)
  • Duurder in aanschaf

Waterdichtheid versus ventilatie
Waterdichtheid en ventilatie zijn belangrijke eigenschappen omdat het draagcomfort van schoenen sterk afhankelijk is van het klimaat rond de voeten. Om je voeten droog te houden moet water van buiten worden tegengehouden, en het transpiratievocht van de voeten moet worden afgevoerd. Bij 8 uur lopen is er tussen 100-150 ml vocht in je schoenen gekomen (bij mannen meer dan bij vrouwen). Volledige waterdichtheid gaat echter niet goed samen met goede ventilatie doordat beide eigenschappen tegenstrijdige eisen aan het materiaal stellen. Het is daarom afhankelijk van jouw gebruiksdoel welke eigenschap belangrijker is en welk materiaal  voorkeur heeft. Daarom moet er soms een compromis tussen beide gesloten worden. Liever soms wat minder ventilatie maar altijd droge voeten of meer ventilatie en soms natte voeten…… De technieken zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen en heeft men de waterdichte membramen steeds meer ventilerend gekregen. Met name Gore-Tex en eVent lopen hierin voorop qua ontwikkeling. Maar ondanks alle inspanningen zal een vergelijkbare schoen zonder waterdicht membraam in de regel altijd beter ademen. Minder ventilatie betekend in de regel (en meer voor mannen dan voor vrouwen) sneller transpirerende en warme voeten. Bedenk echter wel dat als je bij warmere omstandigheden gaat wandelen dat je met of zonder waterdicht membraam altijd warme voeten zult houden. De meeste mensen kiezen daarom ook voor waterdichte wandelschoenen en nemen de iets mindere ventilatie voor lief.

Share

Geef een reactie