Wandelschoenen test 2013. Lopen op zware bergschoenen terwijl dat niet altijd nodig is – wij Nederlanders staan erom bekend. Tijd voor verandering! Op Pad test 12 paar lichte en lage wandelschoenen die te koop zijn in 2013.
Wandelschoenen in deze test: klik op de links voor de testresultaten. Hanwag Comox Low GTX | Keen Bryce WP | La Sportiva Raptor GTX | Lowa Focus GTX Lo | Mammut Tatlow GTX | Meindl Lagos GTX | Merrell Chameleon 5 & Arc Voyager GTX | Patagonia Drifter A/C | Salomon X Over LTR GTX | Scarpa Mystic GTX | The North Face Wreck GTX | Vaude Grounder Ceplex Low
In deze test passeren 12 paar lage wandelschoenen de revue. De meeste schoenen zijn zogenaamde A-wandelschoenen, een aantal zitten in de iets zwaardere A/B-categorie. In gewoon Nederlands: alle schoenen gebruik je tijdens een wandeling over eenvoudige paden met een niet te zware (dag)rugzak (<35 liter). Inzetbereik: van dagelijks gebruik tot de lagere hellingen van de Alpen.
Eindconclusie test lichte wandelschoenen 2013
Bij deze test speelt het gewicht van de (lichte) wandelschoenen een grote rol. Middelen we de gewichten van de schoenen in deze test dan weegt een lage lichte wandelschoen gemiddeld 470 gram (per schoen). We vinden het opvallend dat het verschil tussen lichtste schoenen – La Sportiva en Meindl – en de zwaarste schoen – Hanwag – maar liefst 200 gram per schoen is. Opvallend en positief voor de consument, is dat er geen schoen tussen zat die echt niet beviel. Ook bleven alle schoenen tijdens de test waterdicht.
Maar er springen een paar schoenen boven het maaiveld uit:
Is de prijs doorslaggevend, dan heb je aan de € 122,- kostende Vaude Grounder Ceplex Low een nette schoen. De Mammut Tatlow GTX en de The North Face Wreck GTX krijgen goed tot zeer goed als eindoordeel: ze combineren een mooi laag gewicht met goede prestaties. De The North Face Wreck GTX tippen we voor mensen met een brede voet. De La Sportiva Raptor, de Scarpa Mystic GTX en de Lowa Focus GTX Lo bevielen ons als beste en verdienen het eindoordeel zeer goed. De La Sportiva is door zijn trailrun achtergrond vooral voor de sportieveren.
Tot slot: de pasvorm van een schoen is alles bepalend. De slechtste passende schoen kan voor een ander de beste zijn. Koop dus een schoen die je voettype past en laat je in een deskundige winkel adviseren.
Lichte wandelschoenen voor dames en heren
We testen dames én heren schoenen. Waarom? Omdat dames- en herenvoeten fysiek van elkaar verschillen. De anatomie van een damesvoet is doorgaans wat ranker, lager en smaller. Een herenvoet is vaak voller, breder een een hogere wreef.
Deze verschillen zorgen ervoor dat de leest (vorm voor het maken van een schoen) ook specifiek voor dames of heren gemaakt is. Speciale aandacht verdient de hiel: een dameshiel is smaller dan die van de mannen. Gevolg: de schoen moet daar dus ook smaller zijn, anders kan de hiel gaan schuiven (blaren).
Hoe heeft Op Pad de wandelschoenen getest?
Alle schoenen zijn in Nederland getest. Tijdens dagelijkse werk op kantoor en tijdens lange wandelingen door modderige uitwaarden en de Limburgse heuvels. De geteste schoenmaten : een heren 41.5 en een dames 38. Tijdens de test is gekeken naar:
- Gebruiksgemak: gemakkelijk aan te trekken, blijven veters goed zitten?
- Draagcomfort: zit de schoen lekker, last van drukpunten?
- Waterdichtheid: alle test-schoenen hebben een waterdicht membraan. Het leuke van een membraan: er zitten hele kleine gaatjes in zodat de schoen kan ‘ademenen’ (zweet naar buiten afvoeren).
- Constructie: zit de schoen goed in elkaar? Speciale aandacht: de kwaliteit van ogen en haakjes.
- Ondersteuning: ook lage wandelschoenen moeten goede steun bieden. We letten daarbij op:
- Torsiestijfheid: pak een schoen bij de neus en de hiel vast en probeer beide tegen elkaar in te draaien. Een torsiestijve zool zal nauwelijks beweging vertonen en is een stevige fundering onder je voeten.
- Binnenzool: zorgt voor flexibiliteit en stevigheid. Bij veel schoenen is de binnenzool een kunststof plaat.
- Afwikkeling: zool en binnenzool moeten onder de bal van de voet makkelijk buigen om comfortabel te lopen. Om een stijve zool toch comfortabel te maken, is deze niet plat maar voorgevormd.
- Hielfixatie & contrefort: een schoen houdt als een soort bankschroef de hiel vast. Doet hij dit niet, dan gaat de hiel schuiven met blaren als gevolg. Het contrefort is de kuip rond de hiel die deels de stevigheid van een schoen bepaalt en er voor zorgt dat de hiel niet gaat schuiven.
Wandelschoenen en bergschoenen: categorieën
In de meeste buitensportwinkels worden wandelschoenen nog steeds ingedeeld in categorieën: A-, B-, C-, of D-schoenen. A-schoenen zijn voor lichte wandelingen in gemakkelijk terrein en D zijn de zwaarste stijgijzervaste exemplaren voor zware alpine tochten. Toch staan de klasses niet onwrikbaar vast en in deze test zitten ook A/B-schoenen. Alleen Meindl en Hanwag gebruiken de klasses nog in hun folders. De rest heeft het over categorieën als ‘hiking’, ‘hiking-light’, ‘trekking’ of ‘all terrain’. Maar wat bij de één hiking is, is bij de ander all-terrain en dan is de oude manier van indelen toch zo slecht nog niet.
(Bron: Oppad.nl)